Melonowa granita z mango i wodą różaną

  • Pinterest
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Email

IMG_6844-horz

       Pozostając w nadziei, że pojawią się jeszcze upalne dni tego lato- przedstawiam Wam przepis przepyszny i genialny w swojej prostocie. Granita to nic innego jak sorbet lub zmrożony napój serwowany w formie pokruszonego lodu. Tak naprawdę bliżej mu do „smakowego śniegu”. Jedliście śnieg jak byliście mali? Ja uwielbiałam! Granita to dla mnie ekskluzywna wersja tego dziecięcego zimowego przysmaku.

      Bazą jest tu orzeźwiający melon, słodyczy granicie dodaje przecier z mango a elegancji woda różana. Jeśli nie macie mango- zastąpcie go innym przecieram ze świeżych owoców np. truskawek lub malin. Wodę różaną ewentualnie możecie pominąć choć moim zdaniem pięknie się komponuje z melonem, można ją zastąpić innym kwiatowym specyfikiem np.paroma łyżkami syropu z kwiatów czarnego bzu lub wodą z kwiatów pomarańczy.

   Życzę smacznego i dużo słońca na rozpoczynający się sierpień. Kiedy tylko zaświeci koniecznie spróbujcie tego deseru- naprawdę mile Was zaskoczy.

4 Komentarzy Melonowa granita z mango i wodą różaną

  1. PlacesandPlants

    Brzmi pysznie! Przypomniałaś mi pyszny deser, który jedliśmy w tym roku w Malezji – Ice Kacang. Sklada się z kruszonego lodu polewanego smakowymi sokami/syropami plus rozmaite dodatki – w tym fasola! Brzmi dziwnie i byliśmy pełni rezerwy, a okazało się genialne.
    Zastanawiam się, czy nie warto bylo by również zamrozić pucharki czy szklanki, żeby granita się tak szybko nie rozpuszczała?
    A śnieg wcinałam w dzieciństwie regularnie 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *