Guacamole z kiszonymi ogórkami

IMG_4014-horzn        Kiedy byłam na początku tego roku na Sycylii miałam okazję odwiedzić pierwszy raz w życiu awokadowy sad. Drzewa awokadowe są podobne do naszych drzew czereśniowych. W uprawach komercyjnych nie są bardzo wysokie, pozostawione same sobie i nie przycinane potrafią osiągać naprawdę duże rozmiary. Liscie są ciemnozielone ,  podłużne i dość grube tak jak u roślin zimozielonych, mogą osiągać rozmiary nawet do 20cm.  Za to kwiatki zupełnie niepozorne, malutkie nawet nie centymetrowe w kolorze jasnozielonym. IMG_2424        Owoce rosną na długich gałązkach, często zwisają w całych kiściach rzadziej pojedynczo. I znowu mam skojarzenie z czereśniami choć te gatunki nie są w żaden sposób spokrewnione. Awokado jest za to z tej samej rodziny co drzewo dające słynną wschodnią przyprawę- liście tejpat (zwane indyjskimi liśćmi laurowymi choć przypominają je tylko z wyglądu a w smaku są bardziej cynamonowe- lubię ich używać do indyjskich słodyczy ale o tym może innym razem).
quacamole        Uprawa, którą odwiedziłam leży na zboczach wulkanu Etna i należy do rolników zrzeszonych w grupie Incampagna a więc jest w pełni ekologiczna. Uprawiają tam głównie odmianę hass o podłużnych gruszkowatych owocach. Ale awokado potrafi mieć różne kształty- również jajka i zupełnej kuli. Tak samo pestki potrafią różnić się rozmiarami i kształtami w zależności od gatunku. Mnie najbardziej zauroczyły malutkie owoce awokado, które wyglądały zupełnie jak zwisające z drzewa… korniszony.

awokado na drzewie       Owoce awokado są jak banany- dojrzewają na drzewach, jednak nigdy tam nie miękną. Robią to dopiero kiedy z drzewa spadną lub kiedy zostaną zebrane. Proces ten trwa około dwóch tygodni i można go skrócić lub wydłużyć sterując temperaturą przechowywania lub używając etylenu (gazu, który przyspiesza dojrzewanie owoców). Na odwiedzanej przeze mnie farmie nikt tego nie robi- owoce są zbierane dojrzałe ale twarde jak kamienie, tylko tyle- ile trzeba pod specjalne zamówienie klienta. Nie są nigdzie przechowywane lecz od razu transportowane do odbiorców (także do Polski!).

IMG_4090-horz
Dzieje się tak dlatego, że awokado jako jedne z nielicznych owoców mogą pozostawać dojrzałe na drzewach nawet parę miesięcy. Jest to niezwykłym błogosławieństwem dla rolników ponieważ nie muszą inwestować w wielkie chłodnie do ich przechowywania. Jak się dowiedziałam uprawa awokado nie jest bardzo wymagająca ale drzewa potrzebują odpowiedniej gleby i dobrego nawodnienia. Sezon na awokado trwa na Sycylii przez całą zimę aż do końca maja. Drzewa jednak nie są odporne na silne wiatry i mocne sycylijskie nawałnice potrafią powalać całe sady. Tak niestety stało się z ta uprawą, którą odwiedziłam na zboczach Etny. W jedno popołudnie po wielkiej burzy z gradobiciem rolnicy stracili 80% zbiorów :(((( quacamole        Zanim to się jednak stało narwałam w tym przepięknym awokadowym sadzie cały kosz tych cudownych owoców aby je zabrać do Polski i obfotografować w swoim studio. Potem przez całe dwa tygodnie jedliśmy w domu tylko potrawy z awokado. Guacamole z kiszonymi ogórkami na pełnoziarnistych tostach okazało się być naszym rodzinnym hitem. Może i Wam posmakuje??

 

13 Komentarzy Guacamole z kiszonymi ogórkami

  1. ala

    Jak ja kocham awokado, a GUACAMOLE Z KISZONYM OGÓRKIEM i pistacjami brzmi lepiej niż dobrze , z wielka przyjemnością przetestuję ten przepis Kinga, a o awokado też dobrze się czyta i jeszcze te zdjęcia z najwyższej półeczki , ta zieleń działa jak balsam na moje leciutko pokaleczone ciało i przez to i duszę .(mały paluszek pocięty z złamany ,a jakże w kuchni to się stało , a teraz połowę rzeczy mi trudniej robić)
    Kinga a co jeszcze robisz z awokado? Bo jak już wspomniałam awokado kocham i wszystko z nim też

    Odpowiedz
    1. Kinga GreenMorning.pl

      Ja też nigdy nie widziałam aż do tego roku. Zawsze jest ten pierwszy raz i zawsze jest dobry powód, żeby gdzieś po coś pojechać.

      Odpowiedz
  2. Niepokorna

    Dziwne to połączenie i trochę brzmi jak profanacja quacamole- ale z drugiej strony warto może spróbować. Zrobię następnym razem jak mi w ręce wpadnie awokado.

    Odpowiedz
    1. Kinga GreenMorning.pl

      Daj znać jak Ci smakowało. Dla mnie to jak para stworzona dla siebie. Kwaśny i zdecydowany smak kontra łagodny i maślany.

      Odpowiedz
  3. aga felice

    Kinga, właśnie rozwiązałaś mój odwieczny dylemat dotyczący problemu ze znalezieniem miękkiego awokado. Guacamole uwielbiam jako sposób na szybkie śniadanie lub kolację, ale ileż razy stwierdzałam, że wszystkie awokado w sklepie są za twarde, żeby się do czegokolwiek nadały.
    Kiszony ogórek do guacamole wydał mi się podejrzany, ale może kiedyś wypróbuję.

    Odpowiedz
    1. Kinga GreenMorning.pl

      Tak naprawdę dlatego zaczeli gazować (traktować etylenem) awokado w magazynach supermarketów bo 80 % klientów nie kupuje awokado kiedy jest twarde. Ja szczerze też wolę kupić takie które właśnie mięknie niż czekać przez tydzień aż zmięknie. Prędzej czy później każde jednak „wymięka” 😉 można więc brać „twardzieli”.

      Odpowiedz
  4. asia

    Piekne zdjecia i interesujacy artykul. u nas w domu ostatnio tez kroluje quac, wiec moze ten przepis bedzie milym urozmaiceniem… pozdrawiam serdecznie !!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *