Kurkuma- Złote Mleko i sesja dla Magazynu Moje Gotowanie

     Witam Moi Drodzy, dziś mam dla Was parę listopadowych kadrów z sesji obsypanej kurkumą. Zdecydowanie muszę napisać Wam również, że to był nie najmądrzejszy z mojej strony pomysł aby robić plany zdjęciowe z tak dużą ilością tak mocno farbującej przyprawy. Wszystkie moje tła fotograficzne, moja śliczna jasna podłoga w studio, moje ubrania, fartuszki, ścierki a nawet ręce i paznokcie były w żółte plamy. A co jeszcze gorsze niektóre pozostały takie do dziś!!! :(((((     No ale czego się podobno nie robi dla „dobra sztuki” i kto powiedział ,że praca fotografa kulinarnego jest zawsze łatwa, miła i przyjemna. Chyba tylko ten kto nigdy jej nie wykonywał ;))

    No więc załóżmy bardzo optymistycznie, że moje żólte poświęcenie na coś się przydało i dzisiejsze kadry zachęcą Was po sięgnięcie do listopadowego numery magazynu Moje Gotowanie, gdzie w mojej autorskiej rubryce znajdziecie przepisy na wszystkie prezentowane dziś żółte dania: „Złote Mleko”- wg medycyny ajurwedyjskiej jeden z najbardziej leczniczych gorących napojów, warzywa pieczone w kurkumowej otoczce, pyszny pilaw z ryżu basmati z kokosem i nasionami gorczycy, poranne egzotyczne smoothie ze świeżo tartym korzeniem kurkumy oraz alu patry- czyli zawijańce drożdżowe z ziemniaczanym nadzieniem mocno doprawionym po indyjsku. 

     Nie wiem czy wiecie, że kurkuma uznawana jest za jedną z najzdrowszych przypraw i zaliczona została niedawno do szacownego grona super-food.

    Od parudziesięciu lat trwa spór naukowców, czy zawarty w kurkumie związek chemiczny zwany kurkuminą ma faktycznie tak duże działanie lecznicze (jakie nadawała mu medycyna chińska i indyjska). A przypisuje się mu właściwości: przeciwutleniające, antynowotworowe, wzmacniające pracę mózgu i zatrzymujące procesy starzenia się komórek. Kurkumina ma pomagać w pracy jelit i leczniczo działać na cały układ żółciowy oraz wspomagać pracę serca.

     Jeśli nawet tylko połowa tych informacji jest prawdziwa to zdecydowanie, wg. mnie, warto wprowadzić kurkumę do swojej diety. Ja zaprzyjaźniłam się z nią już dobrych 30 lat temu i nie wyobrażam sobie mojej przyprawowej półki bez tego magicznego żółtego proszku.

A Wy? Używacie kurkumy w waszych kuchniach? Do jakich dań? Bardzo jestem tego ciekawa???? Może jakieś linki do waszych blogów?

5 Komentarzy Kurkuma- Złote Mleko i sesja dla Magazynu Moje Gotowanie

  1. Shirin

    Kurkuma – jeden z moich pierwszych „tematów” kulinarnych, z tak żałosnym efektem, że do dziś się śmieję na samo wspomnienie 🙂 A używać, używam właściwie do wszystkiego – do porannego koktajlu z awokado, do zup, sosów, do niektórych deserów 🙂 To jedna z najważniejszych przypraw w mojej kuchni.

    Odpowiedz
  2. Dorota

    Warto było poświęcić podłogę i paluszki, bo zdjęcia są przepiękne.
    Kurkumy używam decydowanie zbyt mało i zbyt rzadko.
    Miesięcznik czytam, bo systematycznie kupuje go moja córka.
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  3. Mikołaj

    Kurkuma to zyskująca ostatnio wielką popularność przyprawa wywodząca się z Indii. Znana jest także jako składnik nadający barwę codziennym posiłkom. Kurkuma wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, ale często wykorzystuje się ją również w kosmetyce. Ja osobiście jestem fanem tej przyprawy!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *