Tort bez jajek- truskawkowo-poziomkowy

IMG_5669-tile

         Wiem, wiem, już po sezonie truskawkowym. Miałam zachować przepis na następny rok ale sobie pomyślałam, że przecież szkoda, że możecie użyć innych owoców. Mamy cały czas sezon na: maliny, jeżyny, porzeczki, borówki, jagody, brzoskwinie, winogrona, morele. Wszystkie będą dobre do tego ciasta. IMG_4544ffb-(1)-copy-tile
Tort jest bardzo prosty w wykonaniu i cały pachnie oraz smakuje latem. Jeśli nie chce się Wam odcedzać jogurtu użyjcie więcej mascarpone i więcej soku z cytryny do kremu. Jeśli nie macie wegetariańskiej galaretki, użyjcie dżemu lub kisielu owocowego. Dzieci uwielbiają ten tort i chętnie go jedzą (co nie jest taką oczywistością jak wie każda mama). Dlatego z całego serca rekomenduje dzisiejszy przepis jako tort urodzinowy dla Waszych pociech. IMG_4655-tile        Podobno w niektórych częściach Polski cały czas są truskawki ( w moim lokalnym warzywniaku w każdym razie sprzedają). A jeśli chodzi o poziomki to każdy kto ma je w ogródku wie, że zaraz zaczną owocować drugi raz. Oczywiście te z ogródka choć większe i czerwieńsze nie mogą się równać smakiem do tych zbieranych w lesie i na dzikich polanach.

       Mieszkam w lesie, więc mam tej przywilej, że wystarczy wyjść przed dom by na trawniku pod drzewami nazbierać dzikich leśnych poziomek prosto z krzaczków. Żeby jednak zrobić takie zdjęcie jak poniżej muszę wstać rano i nazbierać świeżych poziomek jako pierwsza. Jak zaśpię poziomki oberwie jakiś domownik lub jeden z naszych licznych gości. To zawsze jest wyścig, tak samo jak z szukaniem grzybów na naszym domowym trawniku (poczytajcie tutaj). W tym roku mi się udało! Moje portfolio poszerzyło się o parę naprawdę dobrych zdjęć poziomek.

      Życzę powodzenia z pieczeniem tortu- to naprawdę nie takie straszne jak się wydaje i na pewno nie takie skomplikowane jak brzmi mój opis. Wśród licznych talentów danych mi od Boga nie ma niestety daru „klarownego, skondensowanego i oszczędnego wypowiadania się” 🙂 No cóż! Jak mawiała moja Babcia „nie można mieć wszystkiego bo się od tego w głowie przewraca.” Pozdrawiam upalnie. Lato trwaj! strawberry

19 Komentarzy Tort bez jajek- truskawkowo-poziomkowy

    1. Kinga GreenMorning.pl

      Ratna- yes- vegatable margarine.
      I like the photo also- and this is very unique- because I do like only few of tchem with the rest I always think „I could do it better”.

      Odpowiedz
  1. Ala

    Kinga , a teraz bliżej jesieni jest już może szansa na te przepisy z pianą z wody po ciecierzycy na biszkopt, brownie, macaroniki? Szczególnie na ten biszkopt czekam , ale te dwa pozostałe tez
    Miałam robić ten z linku, ale wole poczekać na twój bo twoje przepisy są perfekcyjne, wiem co piszę , po piekłam wczoraj gofry z pianką z ciecierzycy

    Odpowiedz
  2. Edyta

    Witam
    Czym mogłabym zastąpić mleko skondensowane w tym przepisie? Jestem uczulona na mleko i pochodne a przepis jest ciekawy.
    Pozdrawiam Edyta

    Odpowiedz
  3. Wiola

    a tą srodkową część biszkoptu o której Pani pisze = lepiej ją zjeść bo jest zbyt klejąca na biszkopt czy z jakiego powodu ?

    Odpowiedz
    1. Kinga GreenMorning.pl

      Nie wszystko z nią w porządku tylko ten tort smakuje jeszcze lepiej kiedy mniej w nim ciasta a więcej owoców i kremu 🙂

      Odpowiedz
  4. Nancy

    Mam pewna watpliwosc: czy gorna warstwa ciasta nie pozostanie twarda? W tortach pieczonych przez moja mame zawsze nasaczalo sie czyms obie warstwy a calosc smarowalo jeszcze kremem. Boje sie ze jak bede kroic to gora sie „ugnie” i serek wyplynie z srodka…
    Prosze o informacje od osob ktore juz piekly jaka konsystencje ma ciasto i masa.
    Pierwszy raz bede robic tort bez jajek. Moj synek ma alergie.

    Odpowiedz
    1. Kinga

      Górna warstwa musi być cienka (patrz pkt.8) , z jeśli pozostawisz na parę godzin w lodówce to dodatkow zmięknie od serka pod spodem i będziesz mogła z łatwością ją kroić.

      Odpowiedz
      1. Nancy

        Zrobilam. Wyszlo ok 🙂 Chyba malemu solenizantowi też smakowało. Dziekuje za ten przepis i za praktyczne rady. Moja tortownica byla nieszczelna i gdybym nie włożyła ją papierem zostalabym o 6 rano w dniu urodzin bez galaretki…

  5. Magda

    Mam pytanie, ciasto smakuje rewelacyjnie ale … zawsze ale to zawsze opada, zarówno mi jak i koleżance, próbujemy różnych opcji, też opada. Dlaczego???,?

    Odpowiedz
    1. Olga

      Właśnie upiekłam bo robię tort dla dzieci które nie mogą jajek. Byłam pozytywnie nastawiona . Miał być 3 piętrowy …a opadł 🙁 ledwo na pół mogę przekroić… Robiłam wszystko zgodnie z przepisem . Wyrastał pięknie i przychodzę po jakimś czasie zaglądam a tam klapnięty totalnie ….

      Odpowiedz

Skomentuj Kamila Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *