Kofta buraczana

  • Pinterest
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Email

gmIMG_1062-horz
Kofta to rodzaj indyjskich warzywnych pulpecików podawanych w różnego rodzaju sosach. O koftach więcej tutaj. Kofta buraczana to idealny pomysł na wykorzystanie wiórków pozostałych po wyciskaniu soku z buraków. Intensywny smak buraków, przypraw i chrupkość sezamu dobrze łączą się z łagodnością sosu jogurtowego, dla pięknego koloru pomieszanego z odrobina soku z buraków. Kulki są malutkie, idealne „na raz”- jednak na pewno nie poprzestaniecie na jednym razie- zapewniam. Jeśli sos jogurtowy zastąpicie innym kofta będzie wegańska.

17 Komentarzy Kofta buraczana

    1. Kinga GreenMorning.pl

      Kofty są jak pulpeciki, tylko smażone. Najważniejsze to je dobrze przyprawić i znaleźć odpowiednią konsystencję. Za mokre będę się rozpadać w smażeniu i trzeba będzie dodawać więcej mąki do ciasta, za suche będą jak wiór i po prostu niedobre.

      Odpowiedz
    1. Kinga GreenMorning.pl

      Alu, mnie też się podoba, szczególnie, że kofty naprawdę są mało fotogeniczne, co widać po moich zdjęciach koft z paniru 😉

      Odpowiedz
  1. Aldona

    O Matko, jakie to zdjęcie piękne!!!
    Muszę zrobić te pulpety.
    Następnym razem jak będę robić lody buraczane to zrobię i to.

    Odpowiedz
  2. Małgosia

    Kingo, Twoje przepisy i zdjęcia, jak zresztą zawsze, inspirują, żeby od razu udać się do kuchni, nawet o 7 rano tuż po świętach. Połączenie smaków, jak dla mnie strzał w 10.

    Odpowiedz
  3. Yamanuja

    Niektóre z potraw znam. ale nie spodziewałam się, że mogą tak pięknie wyglądać 🙂 Rewelacyjne zdjęcia. Z lekkim poślizgiem gratuluję sukcesów i życzę co najmniej tylu w przyszłości. Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
    1. Kinga GreenMorning.pl

      Dziękuję Yamanujo za gratulację, Bardzo mi miłe ciebie tutaj gościć.

      Tak potrawy kuchni indyjskiej choć bardzo smaczne z reguły nie grzeszą pięknym wyglądem- trzeba się dużo napracować aby wyglądały tak jak ta kofta powyżej 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *