Wegański sernik z awokado- sesja dla magazynu Moje Gotowanie

  • Pinterest
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Email

IMG_0010-horz-(1111)        Witam wszystkich wielbicieli awokado. Dziś mam dla Was wielką ucztę. W lutowym numerze magazynu Moje Gotowanie moja stała rubryka „Po wegetariańskiej stronie stołu” w pełni poświęcona jest temu cudownemu owocowi. Znajdziecie tam obok przepisu na sernik z awokado (którym dzięki uprzejmości Redakcji mogę się z Wami tu podzielić) 5 innych ciekawych propozycji. IMG_0169-horz     Jeśli „przemówiło do Was”, któreś z dzisiejszych zdjęć to zapraszam do kiosku po przepis na: makaron linguine z pysznym sosem awokadowo-bazyliowym, zielonym warzywami i orzeszkami pini, moje patenty na najlepsze zielone kanapki z awokado, pyszne(!) lody awokadowo-miętowe, dietetyczne krążki awokado pieczone w panierce z siemienia lnianego oraz nietypowy sposób na quacamole z ogórkami kiszonymi i kiszonym czosnkiem.
IMG_2492-horz      Lubicie awokado? Ja odkąd pierwszy raz znalazłam się w awokadowym gaju – jestem tymi drzewami zupełnie oczarowana. To jedna z tych jadalnych roślin, która towarzyszy człowiekowi od tysiącleci ( są archeologiczne dowody, że jedzono awokado w Meksyku już 10 tys lat przed naszą erą!). Obecnie uprawia się je na całym świecie (oczywiście tam gdzie pozwala na to klimat) czyli w obu Amerykach, Australii, w Indiach, na Filipinach, w Południowej Afryce oraz na południu Europy, głównie w Hiszpanii i na Południu Włoch. IMG_4001-horz

     Botanicznie owoc awokado jest jagodą z pojedynczym nasionkiem (pestką), rosnącą na wysokich zimozielonych drzewach o takiej samej nazwie. W zależności od gatunku owoce mogą być o kształcie gruszki, jajka lub kuli o skórce w kolorach, zielonym, fioletowym lub czarnym (raz udało mi się zobaczyć nawet czerwone!). Rosną na pojedynczych długich ogonkach lub w całych kiściach, zdarzają się też owoce bezpestkowe- te niezmiennie ze względu na swój kształt przypominają mi korniszony zwisające z drzewa. Z najlepszych odmian dostępnych w Polsce kupić można: Hass o skórce fioletowej i mocno kremowym miąższu (w moim warzywniaku mówią na nie awokado orzechowe), Gwen w kolorze ciemnozielonym i jajkowatym kształcie z mocno orzechowym miąższem i Bacon z cieniutką skórka o miąższu z mniejszą ilością tłuszczy.
IMG_0217-horz     Awokado można jeść na słono: w zupach, zapiekane lub w tostach, w quacamole, w różnego rodzaju pastach kanapkowych, w formie majonezu, sosu do makaronu, dresingu do sałatek a nawet w sushi. W Afryce i Azji je się awokado najczęściej na słodko w formie milksake’a lub deseru polewanego specjalnym syropem. Awokado idealnie sprawdzi się również w wegańskim musie czekoladowym, lodach czy dzisiejszym „serniku”. Życzę smacznego!
ps. Zdjęcie sernika tak spodobało się redakcji, że wylądowało na okładce, spójrzcie jak pięknie wygląda.
IMG_0039-horz

11 Komentarzy Wegański sernik z awokado- sesja dla magazynu Moje Gotowanie

  1. Ala

    Aaaaaaaaaaaaaa te lody, ale całość wygląda fantastycznie pysznie , awokado jest pyszne ,a jak ktoś jeszcze potrafi tak pokazać jak ty Kingo to każde danie z tym owocem jawi się jak ambrozja

    Odpowiedz
  2. Jo.

    Bajeczna zieleń, gdy wokół zima, piękne zdjęcia, Kingo i takie niecodzienne ukazania awokado, które dzięki Tobie polubiłam 😉

    Odpowiedz
    1. Kinga GreenMorning.pl

      Awokado jest naprawdę dobre- trzeba tylko trafić na dobry i dojrzały owoc- wtedy można docenić jego walory.

      Odpowiedz
  3. Kamila

    Piękne! Zdjęcia kanapek pokazywałam koleżance, która twierdziła, że awokado to brzydki owoc i chowa je zawsze po inne składniki kanapki 🙂 Osobiście bardzo podziwiam, że awokado w różnych postaciach zachowuje u Ciebie tak żywy kolor, bo mnie często ciemnieje. Pamiętam jak wpadłam na genialny w moim mniemaniu pomysł lodów limonkowo- miętowych na bazie awokado. Niestety po przygopotwaniu przybrały kolor wody z kałuży 🙂

    Odpowiedz
    1. Kinga GreenMorning.pl

      Moje też po pewnym czasie zbrązowiały ale zdążyłam sfotografować jeszcze zielone. Trzeba szczelnie przykrywać, żeby nie było dostępu powietrza (tak jak przykrywa się budyń, żeby się kożuch nie zrobił) to trochę pomaga bo nie ma powietrza, które powoduje utlenienie.

      Odpowiedz
  4. Ela

    Moje gotowanie”kupiłam, makaron z brokułem i sosem z avokado zrobiłam. Pyszne wyszło. Avokado mam prawie zawsze w domu więc chętnie wypróbuję kolejne przepisy.Zdjecia bardzo apetyczne.Pozdrawiam Ela

    Odpowiedz
    1. Kinga GreenMorning.pl

      Elu- cieszę się bardzo, że smakowało. Ja dziś lecę właśnie w stronę sycylijskich gajów awokadowych i już jutro będę cieszyć się słońcem i pałaszować do woli 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *