Bułeczki orzechowe- sesja dla magazynu Moje Gotowanie

  • Pinterest
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Email

IMG_9881-tile          Moi Drodzy, w kioskach znajdziecie już piękny marcowy numer Mojego Gotowania a w nim moje przepisy na słodkości z orzechami włoskimi. Zima cały czas nie odpuszcza i tak naprawdę jej święte prawo trzymać jeszcze do 21 marca- kiedy to dopiero oficjalnie zaczyna się wiosna. IMG_9861v-tile       Może więc warto w oczekiwaniu, na przednówku wygrzebać ze spiżarni ostatnie jesienne zbiory. Np. orzechy włoskie właśnie. Są nieocenionym źródłem tłuszczów wielonienasyconych omega 3 , fosforu, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku, witaminy E i B6 oraz kwasu foliowego. I dobrze, że aż tyle tych wartości odżywczych bo choć trochę rekompensują wysoką kaloryczność tych orzechów. 5 dorodnych orzechów włoskich ma tyle samo kalorii co 1 poczciwy pączek (sic!).

IMG_1383-tile     Dlatego moja teoria jest następująca- niech tegoroczny tłusty czwartek- będzie orzechowy. Zamiast pączków zróbcie sobie zawijane pyszne bułeczki z orzechowym nadzieniem i syropem klonowym, na które przepis dzięki uprzejmości magazynu Moje Gotowanie znajdziecie poniżej.  IMG_985dd-tile      Jeśli natomiast zainteresowały Was inne prezentowane na dzisiejszych zdjęciach słodkości zapraszam do kiosku po marcowy numer. Znajdziecie tam moją sentymentalna podróż do dzieciństwa z przepisem na ciastka w kształcie orzeszków oraz pyszny przepis na orzechowca z miodem- (oba w wersji bez jajek). Do tego sposób jak zrobić domową mąkę z orzechów włoskich oraz włoskie mleko orzechowe i jak potem z niego wyczarować pyszną ciepła rozgrzewającą czekoladę- taką, której nikt nie jest się w stanie oprzeć. A na deser orzechy w kardamonowo- cynamonowych  karmelowych skorupkach. Mniam!

 ps. W orzechowej sesji dzielnie pomagała mi Renata, której to piękne dłonie i nogi (!!) widzicie na zdjęciach. Renato- dziękuję bardzo!

IMG_1535-horz

14 Komentarzy Bułeczki orzechowe- sesja dla magazynu Moje Gotowanie

    1. Kinga GreenMorning.pl

      Renato- dziękuję Ci serdecznie za całą pomoc,cierpliwość, tolerancję i znoszenie mojej niegościnności… Twoja pomoc jest nieoceniona.

      Odpowiedz
    1. Kinga GreenMorning.pl

      Joasiu- jak miło znowu widzieć tu Twoje komentarze. Jestem zachwycona ostatnio twoimi zdjęciami- są naprawdę świetne- mają to nieuchwytne coś co trudno nazwać ale można poczuć od pierwszego wejrzenia.

      Odpowiedz
      1. Jo.

        Bo się zarumienię…dziękuję ;), również się cieszę, że komentarze się publikują, nawet przejrzałam, czy poprzednie ujrzały światło dzienne…niestety ;).

  1. Ala

    Ja jak do ciebie zaglądam Kingo to robię ogromne oczy ,a potem śmieję się od ucha do ucha , bo bardziej się (niestety) nie da
    Zdjęcia zawsze!!!!!!!!!!!!!!!! mnie zachwycają ,ale nie będę cyganić ja tu też przychodzę po przepisy , które uwielbiam
    To się chyba Kingomania co?

    Odpowiedz
  2. kafozi

    Zrobiłam i faktycznie bułeczki są przepyszne! Nie wyszły mi takie ładne jak na zdjęciach ale smakowo nie można im nic zarzucić. Dzięki za super przepis!

    Odpowiedz
    1. Kinga GreenMorning.pl

      Bardzo się cieszę, że bułeczki smakowały. To miło kiedy ktoś kto korzystał z przepisu fatyguje się aby powiedzieć autorowi, że mu wyszło i smakowało. Dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  3. Baśka_Kaśka

    Zakochałam się. Aż czuję jak się robię głodna! Czekam tylko, aż sklep VegePaka się otworzy i robię wielkie zakupy, żeby przygotować te bułeczki <3 a przy okazji przyczynię się do ratowania zwierzaków!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *